“Vaak ontbijt ik met een smoothie met groene bladgroenten, gember, fruit en chlorellapoeder.” SAY WHAT?!! Tijdens het lezen van een artikel in een magazine over gezondheid, kijk ik naar mijn ontbijt. Dat bestaat uit een bakje volle yoghurt met cruesli (ja, gewoon kant en klaar lekker makkelijk uit een pak) en een schepje instant schuldgevoel.

Al verder lezend zie ik dat de vrouwen uit het artikel ‘zoveel mogelijk biologisch-dynamisch eten’. Ik weet niet eens wat de toevoeging dynamisch betekent in deze context. Verder zie ik dingen als ‘gefilterd water’ en ‘bleekselderij met water uit de blender’ en ‘zelf geplukte paardenbloemen die ik zo in mijn mond stop’ voorbij komen. Begrijp me niet verkeerd: ik probeer de betreffende dames niet belachelijk te maken. Want ik voel juist heel veel bewondering voor hun vastberadenheid en de overtuiging waarmee ze hun levensstijl leven. En ik geloof ook echt dat ze gezond leven. Maar ik denk dat dit voor de gemiddelde persoon niet haalbaar is. Voor mij in ieder geval niet.

Ochtendritueel
Laten we reëel blijven: als je ochtendritueel bestaat uit: 3 keer snoozen, 5 keer geduldig aan je kinderen vragen om hun bed uit te komen en zich aan te kleden, 2 keer harder roepen dat ze dat moeten doen, 1 keer heel hard tegen ze gillen, de strijd aan gaan met je jongste over de kleren die je de avond ervoor samen hebt klaargelegd die ‘toch niet lekker zitten’, haren borstelen wat je niet in dank afgenomen wordt, je eigen kleren aandoen, tandenpoetsen, make’up op doen, 4 keer vragen wat de dames willen ontbijten, 3 keer roepen ‘schoenen aan’, tasjes inpakken en ontbijtjes maken, dan heb je om en nabij nog 4,3 seconden over om zelf te ontbijten.

Laat je niet gek maken
Ok, ik ben geen ochtendmens, dat zijn we bij mij thuis allemaal niet. Dus we zijn niet het beste voorbeeld. En natuurlijk gaat het niet elke ochtend zo, het is heus wel eens gezellig bij ons. Maar feit blijft dat het doordeweekse ochtendritueel met jonge kinderen en een baan niet het meest relaxte deel van onze dag is. En ik denk dat dat voor veel mensen geldt. Bovendien ben ik geen grote ontbijter. Daarom pleit ik er altijd voor om het simpel en haalbaar te houden. Laat je niet gek maken door mensen die bijvoorbeeld op deze biologisch-dynamische manier eten. Heel goed van ze en fijn voor ze, maar voor de meeste mensen is het niet haalbaar. En het past ook gewoon niet bij iedereen.

Doe niet zo moeilijk!
Wat is er mis met een boterham met kaas of een bak yoghurt met muesli (en natuurlijk kun je op zoek gaan naar de gezondere variant die ook nog te eten is)? Ongezonder is het om jezelf te frustreren door een voedingspatroon te ambiëren die niet bij je leven past. Maak het jezelf niet te moeilijk. Dat voelt namelijk altijd als tekortkomen, want het lukt je niet om het vol te houden. Ga eens na wat wel bij je past, zoek de balans tussen gezond eten en lekker leven. Want dat is een lichter leven.

Wat is voor jou haalbaar?

 

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp