In een land hier ver vandaan was er eens een prinses. Ze was dol op taartjes, snoep en ook tijdens het avondeten schepte ze graag meerdere malen haar bordje vol. Ze genoot wel van al dat lekkers, maar was niet blij met zichzelf. Totdat ze een tovenaar ontmoette die haar in een oogwenk slank toverde. Ze kon voortaan alles eten zonder aan te komen en was weer blij met zichzelf.

Het klinkt als een sprookje…en ik moet je teleurstellen: dat is het ook. Net zoals de sprookjes die je ziet en leest op social media. ‘Slank in twee weken zonder moeite’, ‘Eten wat je wilt en toch afvallen’, ’10 kilo eraf door zeven minuten te sporten per dag’. Ik vind die berichten schadelijk, want ze geven mensen de indruk dat het allemaal moeiteloos moet gaan. En het leven is nou eenmaal niet moeiteloos. Als je er iets leuks van wilt maken, moet je moeite doen. En daar is volgens mij niks mis mee.

Moeite voor mezelf
Toen ik een aantal jaar geleden mijn dieptepunt (of op de weegschaal mijn hoogtepunt) had bereikt wist ik het even niet meer. Maar ik was er zó klaar mee dat ik een ding zeker wist: ‘Dit wil ik niet meer!’ De noodzaak was geboren om er iets aan te dóen. Ik realiseerde me dat het niet vanzelf goed zou komen, dat ik moeite moest gaan doen. Voor wat? Voor mezelf! Dat was voor mij het keerpunt. Ik deed altijd al wel heel veel moeite, maar dat was voor iedereen behalve mezelf. Ik heb mezelf op nummer één gezet en ben meer moeite voor mij gaan doen. Dat bedoel ik met ‘zorg vanuit liefde voor jezelf’. Want als je liefde voor jezelf voelt, dan ga je ook beter zorgen voor jezelf. Bovendien voelt iets voor jezelf doen dan ineens veel minder als moeite.

Ronduit kut
Dat betekent niet dat het nooit moeilijk is. Ik heb geworsteld met de saboteurs in mijn hoofd, ben mijn gevoelens niet meer uit de weg gegaan. En geloof me: dat is niet altijd even makkelijk, nog steeds niet. Ik heb geaccepteerd dat ik me af en toe ronduit kut ging voelen. Dat ik de eerste weken honger ging ervaren en mezelf moest leren om me bewust te worden van de gevoelens achter de honger. Dat ik niet elke dag ging afvallen, hoe graag ik dat ook wilde. Dat het lange termijn werk is en geduld niet altijd vanzelf komt.

Jij hebt de kracht!
Ik heb de lange weg bewandeld en na jaren vallen en opstaan ben ik erachter gekomen wat werkt, wat ik waard ben en dat ik het echt in eigen hand heb. Wil jij jouw weg wat korter en makkelijker maken? Ik beloof je niet dat het moeiteloos gaat. Wel weet ik dat mijn Lichter Leven groepsprogramma werkt voor jou als je bereid bent in jezelf te geloven. Dat een lichter leven ook voor jou is weggelegd en dat jij de kracht hebt om dat voor elkaar te krijgen. Met een beetje moeite, want dat ben jij waard toch? Hier meld je je moeiteloos aan…dat dan weer wel.

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp