Hoe blijf je slank onder stress?

De laatste tijd was voor mij een rollercoaster, mijn stressspieren zijn goed op de proef gesteld. En het kwam van alle kanten, druk op mijn werk en privé gebeurden er spannende dingen. Vroeger was dat voor mij aanleiding om te gaan stresseten. Keihard in de ontkenning en eten maar. Ik vertel je graag waarom deze omstandigheden geen excuus meer zijn om niet goed voor mezelf te zorgen.

Mocht je nou denken: ‘ik kan niet afvallen, want ik heb gewoon teveel stress in mijn leven.’ Of: ‘ik ga wel afvallen op het moment dat het wat rustiger is in mijn leven.’ Dit waren mijn grootste stressfactoren van het afgelopen jaar:

· een mega-verbouwing aan ons huis -we hebben zelfs drie maanden in de tuin gewoond- die negen maanden duurde in plaats van de voorspelde twee;

· een vader in Azië die verschillende spannende operaties aan zijn hart heeft gehad. Van wie ik meer dan een keer afscheid heb genomen en die het uiteindelijk gelukkig toch overleefd heeft. Met heel veel verkeerde informatie en onduidelijkheid door de afstand;

· grote druk(te) op mijn werk met intensieve projecten waaronder een fusie met een andere organisatie;

· ondertussen was ik aan het solliciteren voor een nieuwe baan. Vier minuten voor mijn eerste gesprek werd ik gebeld door school of ik mijn zieke dochter even kon komen ophalen (eeuh..NEE!). Het gesprek ging overigens heel goed en ik ben aangenomen;

· mijn jongste dochter die vorige week een ingreep aan haar hart moest ondergaan. Het gaat nu goed met haar.

Heel zwaar leven…;-)

Dit vertel ik je niet om zielig te doen of om aan te tonen dat ik het zwaarste leven heb. Dat is natuurlijk ook helemaal niet zo, er zijn altijd mensen die het erger hebben en eigenlijk gaat het best goed met me. Ik vertel het je om te laten zien dat er bij iedereen achter de voordeur meer speelt dan je denkt. Er is altijd iets in je leven dat stress veroorzaakt. Daar gaat het nu juist om: mijn probleem vroeger was dat ik mezelf onder dit soort omstandigheden zielig vond en iets extra’s ‘gunde’. Ik stond het mezelf toe om lekker te gaan snaaien en ging gewoon niet meer op de weegschaal. Lekker ongezond eten en uitdijen…al dacht ik aan het laatste gewoon liever niet.

Wat doe ik nu anders?

De ommekeer kwam bij mij vijf jaar geleden toen we met onze jongste dochter een hele spannende tijd doormaakten. Toen ze drie maanden oud was, werden er diverse ernstige hartafwijkingen bij haar geconstateerd. Een week na dat heftige nieuws kregen we te horen dat ze haar gingen opereren (met heel veel risico’s) en uiteindelijk hebben we acht weken op die spannende operatie moeten wachten. De eerste dag na het heftige nieuws hebben we geloof ik voornamelijk gehuild. De dag daarna heb ik een besluit genomen en tegen mijn man gezegd: ‘Wij zijn haar ouders en we moeten er voor haar zijn. We kunnen het ons nu niet veroorloven om slecht voor onszelf te zorgen. Vanaf nu zorgen we goed voor onszelf en voor elkaar. We gaan gezond eten en praten met elkaar. We houden elkaar in de gaten. Alleen zo kunnen we goed voor onze meiden zorgen, er voor ze zijn.’ Ik stond het mezelf niet meer toe om slecht voor mezelf te zorgen. Het enige wat ik had gedaan was mijn gedachten veranderen. Het was niet dat ik mezelf niets meer ‘gunde’. Ik gunde mezelf juist meer: een gezond leven. Er kunnen zijn voor mijn dochters. Praten over je gevoelens in plaats van ze weg te stoppen onder een laag vet.

Weg vrij voor een gezond leven

Het heeft nog een paar jaar geduurd voordat ik echt afviel, want er kwam nog meer bij kijken dan alleen dit inzicht. Maar dit besef was voor mij een heel belangrijke om de weg vrij te maken naar een gezonder leven. Naar een leven waarin ik mezelf het beste gun, een gelukkig gezond leven.

Er is altijd iets!

Mijn boodschap is: wacht niet op de ideale omstandigheden, want die komen er niet! Er is altijd wat! Er zijn altijd dingen op je werk, mensen om je heen met wie het niet goed gaat, spreekbeurten en toetsen van je kind of zelfs iets met je eigen gezondheid. Als je wacht met goed voor jezelf zorgen en gezond eten totdat je daar tijd en ruimte voor hebt, dan ga je het nooit doen. Zo simpel is het. Juist al die dingen zijn de redenen om vandaag nog te beginnen met voor jezelf te zorgen vanuit liefde. Liefde voor jezelf en je omgeving. Want als je beter voor jezelf zorgt, zit je lekkerder in je vel. En als je lekker in je vel zit, ben je al die stressfactoren veel beter de baas. Dan kun je er mee omgaan en ga je het leven aan in plaats van dat het je overkomt. En dan kun je ook beter zorgen voor de mensen van wie je het meeste houdt.

‘Later’ bestaat niet, Lichter Leven met heel veel korting!

Voor je het weet heb je je leven verspild aan jezelf verstoppen, stressen, overeten en komt je droom van een slank en gelukkig leven nooit uit. Zonde en niet nodig! Als ik het kan, kun jij het ook. En omdat ik jou zo graag wil helpen, doe ik bij deze blog een speciale aanbieding. De eerste drie mensen die me een e-mail sturen (opweg@metsandy.nl) om mijn individuele Lichter Leven programma samen met mij aan te gaan, betalen slechts 1.500 euro in plaats van 4.490 euro! Vermeld de naam van deze blog en je telefoonnummer. Dan kan ik contact met je opnemen om te bespreken of het programma iets voor jou is. En ook hiervoor geldt: ik geef je altijd een eerlijk advies. We moeten er beiden in geloven, anders werkt het niet. Ik wil namelijk het beste resultaat voor jou: een slank en heerlijk leven waarin je de dingen die bij het leven horen, aankunt doordat je simpelweg lekker in je vel zit. Ik beloof je niet dat er geen nare dingen meer gebeuren in je leven. Maar wel dat je er beter mee om kunt gaan als jij het leven leidt dat jij wilt. Als jij lekker met je kinderen naar het strand kunt zonder bikinistress (toch een stressfactor minder!), met ze kunt spelen zonder uitgeput te raken, je weer sexy voelt in dat strakke jurkje op datenight met je partner en op je werk vol zelfvertrouwen in je strakke powersuit (dress to impress) die presentatie kan geven. Wees er snel bij, want ik geef de korting echt alleen weg aan de eerste drie mensen die er gebruik van maken. Kies nu voor jezelf, want ‘later’ bestaat niet.

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp