‘Het kost een roker gemiddeld 7 tot 9 pogingen om succesvol te stoppen met roken’, hoorde ik laatst op de radio. Voor afvallen geldt ook vaak dat je meerdere pogingen nodig hebt voordat het resultaat blijvend is. Ik begrijp heel goed dat mensen het niet meer durven te proberen omdat ze ‘alles al geprobeerd hebben’. Waar zijn al die pogingen eigenlijk goed voor?

Om eerlijk te zijn heb ik wel meer dan 7 tot 9 pogingen nodig gehad voordat het me lukte om blijvend af te vallen. En met elke poging die mislukte, ging ik steeds meer geloven dat ik het nou eenmaal niet kon. Dat slank en gezond zijn er voor mij nou eenmaal niet in zat. Ik voelde me steeds meer een mislukking. Toch waren mijn pogingen niet voor niks.

Niet meer poepen
Als ik terugkijk heb ik van elke poging iets geleerd. Van het Atkins dieet dat ik koolhydraten errug lekker vind, van het Camebridge dieet dat je op slechts 3 shakes per dag niet meer kunt poepen, van het eten van suikervrij snoep dat je daar juist te goed van gaat poepen en van elk ander crashdieet dat je je lichaam zó tekort doet dat zelfs je haar kan uitvallen. Maar het grootste inzicht dat het me heeft gegeven is dat geen enkel dieet mij ooit ging brengen wat ik wilde: even vier weken op een houtje bijten, dan ben ik slank en gelukkig en dan kan ik weer lekker eten. Zo keek ik ernaar: een tijdelijke inspanning voor een blijvend resultaat. Heel gek eigenlijk nu ik terugkijk, maar ik hield mezelf graag voor de gek. De één weet dit al meteen, de ander heeft er een paar afslankpogingen voor nodig en anderen (zoals ik) heel veel.

Geen mislukkingen
Gelukkig ben ik ergens heel diep van binnen toch blijven geloven dat het me ooit zou lukken. En dan niet door dat wonderdieet, maar door echt mijn leven anders in te richten. Door andere prioriteiten te stellen en anders naar mezelf te kijken. Door die liefdevolle manier van kijken, zie ik al die mislukte afslankpogingen niet meer als mislukkingen. Ik zie ze nu als lessen die ik moest leren om te komen waar ik nu ben. Want zonder al die pogingen had ik niet ervaren hoe gefrustreerd en machteloos je je kunt voelen. En door mijn ervaringen kan ik anderen beter helpen die er nog mee worstelen. Ik snap wat ze doormaken, dat ze echt niet stom zijn omdat het ze niet lukt. En ik kan ze helpen met hun zelfbeeld, met leren hoe ze anders naar zichzelf kunnen kijken.

Mezelf worden
Een ander voordeel is dat ik door al die eerdere pogingen nu zoveel meer kan genieten van de manier waarop ik mijn leven nu leef. Zonder dat ik me hoef te verdiepen in het zoveelste dieet, apart moet koken voor mezelf, niet mee kan eten met mijn gezin, mezelf lekkere dingen moet ontzeggen, mezelf straf. Al die ervaringen had ik nodig om te worden wie ik nu ben: mezelf. En daar ben ik best blij mee.

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp