Kerstmis, de een is er gek op, de ander ziet er weken van tevoren al tegenop. Om verschillende redenen: je geniet er misschien wel van, maar maakt je zorgen over de kilo’s die er altijd aankomen. Of je ziet op tegen al het werk dat het met zich meebrengt of misschien zelfs de mensen met wie je kerst viert. Misschien hebben die dingen wel meer met elkaar te maken dan je denkt. Met deze 5 open deuren …eeuh… eyeopeners, kom jij slank de kerst door.

 1. Over wie en wat gaat kerst eigenlijk?
  Ik heb zin in kerst dit jaar en dat is wel eens anders geweest. Als ik aan kerst dacht, dacht ik aan verplichtingen, gekunstelde gezelligheid en heel veel werk. Boodschappen doen in hysterisch drukke winkels, mijn huis poetsen, cadeautjes kopen, het voelde allemaal als ‘moeten’. En dat was het probleem: kerstmis ging niet meer over mezelf en over de mensen van wie ik het meest houd. Het ging over alle dingen die ik hierboven noem. En die kwamen niet uit mezelf, ik deed ze voor anderen. Ik vergat mezelf compleet in dit verhaal, zorgde niet goed voor mezelf. Dit jaar doe ik alleen de dingen die ik en mijn gezin leuk vinden. Daar horen vrienden en familie bij, maar ook tijd met z’n vieren. En we maken het onszelf makkelijk zodat we er ontspannen naartoe kunnen leven.
 2. Wie stel ik nou teleur?
  Mijn kerstverhaal ging dus alleen maar over anderen. Ik heb me afgevraagd waarom de wensen van anderen belangrijker voor we waren, dan die van mezelf. Door overal maar op in te gaan zodat ik niemand teleur zou stellen, ging ik volledig aan mezelf voorbij. Ik stelde mezelf eigenlijk keer op keer teleur. Natuurlijk: het is wennen voor jezelf én voor de ander om nee te zeggen, om je eigen plan te trekken. Maar geloof me: alles went. Gelukkig blijken anderen ook een leuke kerst te hebben zonder mij. Zo leuk ben ik nou ook weer niet 😉
 3. Buiten komen is legaal
  Voel je je gevangen binnen? Door je familie of door het slechte weer bijvoorbeeld. Er staat nergens in de Nederlandse wet dat je tijdens kerstmis niet buiten mag komen. Doe het dus gewoon! Trek je jas, sjaal, muts en handschoenen aan en kom in beweging. Ga wandelen, hardlopen, naar de speeltuin, waar jij maar blij van wordt. Dan voel je je een stuk lekkerder en verbrand je direct alvast wat kerst calorieën.
 4. Een kerstdiner is avondeten
  Kijk, als je én uitgebreid ontbijt, lekker luncht, tussendoor nog wat snoept, borrelt en daarna aanschuift aan tafel voor een 5-gangendiner, tja, dan komen de kilo’s er wel aan. Als je keuzes maakt en gewoon ontbijt, wat lichter luncht en geen tussendoortjes neemt, dan kun je gewoon meedoen met het kerstdiner zonder daar extra van aan te komen. Als je natuurlijk ook redelijke porties neemt en niet blijft opscheppen. Waarom zouden we ons altijd propvol moeten eten omdat het toevallig kerst is? Dat voelt toch ook helemaal niet lekker? Ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit, dan geniet je nog meer ook.
 5. Kerstmis duurt maar 2 dagen
  Zelfs al prop je je helemaal vol tijdens beide kerstdagen en zit je alleen maar op de bank: dan nog kom je daar geen 5 kilo van aan. Wat je er in 2 dagen aan eet, krijg je er ook in 2 dagen weer af. Als je voor en na kerstmis een beetje oplet, valt het met de kerstkilo’s wel mee. Het gaat juist om de hele tijd eromheen. Bij mij zijn het bijvoorbeeld de chocolade kerstkransjes die in de boom hangen en waar ik niet vanaf kan blijven. Als ik dat alleen met kerst zou doen, was er niks aan de hand.

Met liefde, ontspanning en plezier
En gelukkig is er dit jaar ook niks aan de hand. Ik vier kerstmis zoals ik dat wil. Met vrienden, met mijn gezin, met beweging, met lekker eten, met liefde, met ontspanning en met plezier. Ik wens je een Lichte kerst!

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp