Je gaat naar een feestje of op visite, hebt je zo voorgenomen om geen taart/wijntje/bitterballen te nemen. En dan komt het: hè wat ongezellig, neem er toch eentje, maar ik heb het speciaal voor jou gemaakt of doe niet zo flauw joh! Met als resultaat dat die taart/wijn/bitterballen zo je mond in gechanteerd worden. Waarom gebeurt dit en hoe voorkom je het?

Ik heb me al heel veel stukken mokkataart en zure wijntjes aan laten chanteren. En achteraf voel ik me extra rot doordat ik er niet eens van genoten heb. Zonde! Ik lust helemaal geen mokkataart, maar ja, als je gastvrouw het ‘speciaal voor jou in huis heeft gehaald’… Nu merk ik het ook, ik doe mee aan dry january, even geen wijntjes voor mij dus. De reacties zijn niet mals. Blijkbaar ben ik ongezellig, loop ik mee met de gezondheidshype (tja, gezond zijn is zó 2019!) en is het allemaal zwaar overdreven, want wijn is juist goed voor je. Zo voelt het alsof ik iets verkeerds doe.

Medeplichtig
En daar zit het ‘m in: we hebben allemaal onze blinde vlekken als het om onze gezondheid gaat. Van die dingen die je eet/drinkt/(niet) doet waarvan je heel diep van binnen weet dat ze niet goed voor je zijn. Maar als je niet bereid bent ze op te geven, dan praat je het goed voor jezelf. Ook ik ben goed in mezelf voor de gek houden. We vertellen onszelf allemaal graag een verhaal waardoor we de waarheid niet onder ogen hoeven te zien. En degenen die mij nu ongezellig, overdreven en zelfs ongezond vinden? Dat is hun manier om zichzelf voor de gek te houden. Onbedoeld druk ik ze met hun neus op de pijnlijke feiten en dat voelt niet fijn. Daarom gaan ze hun waarheid nog luider verkondigen. Ik houd heel erg van een wijntje, een bitterbal en een lekker stuk taart. Alleen nu laat ik de wijn even staan (de bitterbal niet hoor). Dat is mijn keuze, daar probeer ik niemand in mee te krijgen. Maar andersom gebeurt het wel: ik word medeplichtig gemaakt in hun keuzes. En daar doe ik niet meer aan mee.

4 tips om niet voor de bijl te gaan:

  1. Zeg voordat je bij iemand op visite/bij een feestje komt dat je probeert op te letten. Zo voorkom je dat iemand ‘speciaal voor jou’ iets maakt of in huis haalt.
  2. Wees voorbereid: spreek met jezelf af wat je wel en niet eet en drinkt. Dus bijvoorbeeld: wel een wijntje en geen taart (of andersom). Of alleen hartige dingen. Sta jezelf wel iets toe, zo houd je het binnen de perken.
  3. Laat het ‘probleem’, dat je gastheer of -vrouw met de taart/bitterballen/enzovoorts blijft zitten, waar het hoort: bij de ander.
  4. Zie commentaar van anderen niet als een persoonlijke aanval en ga niet in discussie of in de verdediging. Hun commentaar heeft niks met jou te maken, dus laat ze lekker lullen.

En ga je toch voor de bijl? Shit happens, begin gewoon weer opnieuw, denk niet dat alles voor niks is geweest. Succes met volhouden!

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp