Lange tijd heb ik me geschaamd voor je. Nu schaam ik me meer voor wat ik je heb aangedaan. Al vanaf mijn tiende levensjaar vond ik je te dik, te plomp en heb ik je voor alles uitgemaakt wat lelijk was. Ook heb ik je volgestopt met troep, je niet gevoed met wat je nodig had en je bij tijden uitgehongerd. En vervolgens maar klagen dat je niet perfect werkte. Als ik terugkijk, vind ik je een ongelooflijk wonderlijk, sterk en veerkrachtig lichaam dat me altijd trouw is gebleven.

Zelfs toen je me twee kinderen hebt gegeven, was je niet goed genoeg. Ik verafschuwde je nog meer. Om je slappe buik vol striae en putjes. En om je hormonale schommelingen en alle ongemakken die daarbij hoorden.

Lief lichaam, wat een prestatie heb je geleverd, terwijl je alleen maar werd tegengewerkt. Sorry dat ik je zo tekort heb gedaan en vooral bedankt dat je me altijd bent blijven steunen. Ik beloof je dat ik ook voor jou ga zorgen, van je ga houden en van je ga genieten.

Liefs, Sandy

Soms doet het nog pijn
Deze brief schreef ik toen ik al een jaar of twee slank door het leven ging. Ik volgde de opleiding ‘Uit de ban van emotie-eten’ en dacht dat ik mijn ‘shit’ wel had opgeruimd. Ik had immers mijn doel bereikt. Niks bleek minder waar. Al tijdens het schrijven van deze brief, stroomden de tranen over mijn wangen en dat bleven ze daarna nog lang doen. Veel oud zeer kwam naar boven. En schaamte over wat ik mezelf had aangedaan. Deze brief gaf zoveel inzicht in mezelf. Over hoe laag mijn zelfbeeld geweest was, hoe ik daardoor mijn eigen ellende veroorzaakte, hoe blind ik daarvoor was en hoeveel verdriet er toch nog schuil ging onder de oppervlakte. Zo zie je maar, afvallen lukt wel in een paar maanden. De emotionele verwerking van wat erachter zit, kan jaren duren. En daar gaat het om in mijn programma. Niet dat je je jaren klote moet voelen. Maar dat je werkt aan jezelf en ook als je je doel hebt behaald (slank en licht door het leven gaan), er af en toe nog eens bij stilstaat hoe het zo ver heeft kunnen komen. Alleen als je dat aandurft en doet, ook al doet het soms nog pijn, is het resultaat blijvend.

Bekijk mijn gratis webinar om erachter te komen welke 5 stappen er nodig zijn om blijvend af te vallen!

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp