Ik moet iets bekennen. Waar het lijkt alsof de rest van Nederland gedwongen door de omstandigheden ineens put uit een oneindige bron van creativiteit en energie, is dat bij mij juist als een mislukte soufflé ingezakt. De combinatie werk (ik heb het drukker dan ooit), 2 kinderen lesgeven en continu op elkaars lip zitten, resulteren bij mij in lamlendigheid, eten en 2,5 kilo erbij. Het wordt steeds lastiger om 1,5 meter afstand van me te houden. Tijd om mijn plan weer op te pakken, daarom heb ik 6 tips om weer beter voor mezelf te gaan zorgen. Wie weet heb jij er ook iets aan.

Eerst nog even ongegeneerd klagen. Ik weet niet hoe jullie het ervaren, maar ik voel enorme druk door alle berichten van creativiteit, medemenselijkheid en sportiviteit. Ook ik ga gewoon door met sporten, maar tussendoor komt er weinig van bewegen. Op mijn ‘andere werk’ is het nu heel druk en ik breng veel tijd beeld bellend en achter mijn computer door. Daarbij heeft minimaal 1 van mijn kinderen elke 2 minuten aandacht nodig om aan het schoolwerk te blijven waardoor ik ’s avonds mijn eigen werk moet inhalen. Dat leidt nogal eens tot irritatie en frustratie. Tel daar nog een sterfgeval in de familie en een schaal paaseitjes bij op en dan heb je The Perfect Storm. Helaas zonder George Clooney.

Genieten
Maar ‘elk nadeel heb zijn voordeel’. Ik geniet ook van mijn gezin, ben dankbaar dat ik niet alleen en eenzaam thuis zit, dat ik niet ziek ben en niet op de intensive care werk, het is prachtig weer en ik verdoe geen tijd in de file. Verder woon ik in een fijn huis met een grote tuin. En door de weekenden zonder afspraken, hebben we de lijst met (tuin)klussen voor dit jaar al bijna afgewerkt. Na zo’n dag thuiswerken is het natuurlijk heerlijk om in de tuin even te genieten van het mooie weer. Met een wijntje natuurlijk. Oef, de voordelen hebben ook nadelen.

6 tips:

  1. Houd structuur in je dag, zo voorkom je dat een doordeweekse dag een weekenddag wordt. Plan je dag vooruit. Ik zet mijn wekker op dagen dat ik niet naar kantoor ga om 8 uur. Met onze dochters hebben we de afspraak dat we om 9 uur beginnen met ons (school)werk. In de ochtend en begin van de middag werken ze aan school, met een fruitpauze, daarna mogen ze spelen, knutselen en andere leuke dingen doen.
  2. Maak van je eetmomenten een feestje. Wij maken fruitbordjes voor de ochtendpauze, laten de meisjes zelf wraps maken met de lunch en bij mooi weer picknicken we in de tuin.
  3. Ga (als je niet ziek bent en op plekken waar het niet druk is) naar buiten en beweeg! Dit gaat niet zozeer om de calorieën die je hiermee verbrandt, het gaat vooral om lekker in je vel zitten. Beweging en zonlicht helpen je daarbij. Bovendien zijn de buitenlucht en zonlicht goed voor je weerstand.
  4. Plan het moment van bewegen/naar buiten gaan op een moment waarop je normaal gesproken geneigd bent te overeten. Bij mij is dat eind van de middag, borreltijd. Ik ga dus ergens tussen 16.00 en 18.00 uur hardlopen of wandelen. Dan denk ik niet aan eten en houd ik het makkelijker vol tot etenstijd.
  5. Start een project. Mijn man en kinderen hebben een hut gebouwd in de tuin. Maar het kan ook zijn: schrijven, een boek lezen waar je al jaren niet aan toe komt, uitgebreid koken of bakken (en als je het niet zelf wilt opeten voor andere mensen in de buurt, doe je meteen iets voor een ander) of vloggen, net wat je aanspreekt.
  6. Schrijf elke avond op waar je dankbaar voor bent. Dat vermindert je frustraties, legt de nadruk op het positieve en voorkomt overeten.

Zorg vanuit liefde voor jezelf en blijf gezond!

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp