‘Heb je Adele gezien? Wat een mager skelet is dat geworden! Ja, zonde, ze was zo mooi zoals ze was.’ Gelukkig bevindt Adele zich buiten gehoorsafstand van dit gesprek, maar de koffieautomaat en ik horen wel hoe de vrouw die miljoenen platen verkocht, met ik weet niet hoeveel Emmy awards op zak én gewoon een leuk mens compleet afgebrand wordt. Het doet me denken aan opmerkingen die ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg toen ik aan het afvallen was. Wellicht heeft de ‘oude Sandy’ er zich ook schuldig aan gemaakt. Waarom doen vrouwen dat onderling toch, waarom is een vriendin die afvalt eigenlijk een zegen en welk advies heb ik voor haar vriendinnen?

De vrouwen bij de koffieautomaat zijn niet de enigen die de laatste tijd ‘Adele-bashen’ blijkt uit koppen als ‘Volgers in shock door postuur Adele’, ‘Wat is er aan de hand met Adele?’ en ‘Is Adele té dun?’. Ik vind het heftig dat er zo gereageerd wordt op iemand die eindelijk een gezonde levensstijl heeft, die beter voor zichzelf is gaan zorgen. Allemaal positieve dingen zou ik zeggen. Ook ik vond Adele al een prachtige vrouw voordat ze afviel, maar haar gewicht was niet gezond. Dat is haar keuze en als ze zich daar lekker bij voelt, prima natuurlijk. Maar blijkbaar voelde ze zich er niet lekker bij, dus is ze minder gaan eten en meer gaan bewegen. Onder begeleiding zelfs. En nu roept de wereld dat ze te dun is.

Thinshaming
Roepen dat iemand te dik is, wordt inmiddels gelukkig niet meer geaccepteerd. Dat vinden we kwetsend en noemen we bodyshamen. Maar we mogen blijkbaar wel nog steeds roepen dat iemand te dun is. Volgens welke maatstaven? Het lijkt mij dat Adele nu een gezond BMI heeft. En al had ze dat niet: dat is nog altijd haar eigen zaak, en van niemand anders. Alleen Adele bepaalt wat Adele wil wegen.

Waarom doen we dit?
Toen ik afviel (naar uiteindelijk een gezonde maat 38) kreeg ik ook diverse reacties. Over het algemeen gold: de mensen die zelf lekker in hun vel zaten, moedigden me aan en van degenen die worstelden met hun zelfbeeld kreeg ik soms dit soort reacties: ‘Nu moet je echt stoppen met afvallen hoor’, ‘Ach, doe niet zo ongezellig zeg, neem toch nog een stuk taart’ of ‘Je krijgt wel een oude kop als je dunner bent’. Als je worstelt met je gewicht en je zelfbeeld is het niet fijn als iemand in je omgeving andere keuzes maakt. De afstand wordt groter, iemand lijkt ineens een ander persoon en gaat zich anders gedragen. Daar horen ook andere patronen bij. Het kan bijvoorbeeld lastiger worden om samen uit eten te gaan of om even lekker tegen elkaar aan te klagen. Je bent onbewust bang om iemand kwijt te raken. Dat is best lastig, ik herken het gevoel en begrijp het. Toch kan dat gevoel van afstand tijdelijk zijn en kan de verandering die je vriendin doormaakt in jouw voordeel werken.

Profiteer mee
Onderzoek heeft aangetoond dat als je een doel wilt bereiken, je succes voor een groot deel afhangt van de mensen met wie je je omringt. Vrienden nemen onbewust elkaars gewoonten over. Heb je veel vrienden met overgewicht dan is de kans dat jij dat ook hebt groter. En andersom geldt dit ook. Op het moment dat jouw vriendin blijvend gewicht verliest door een andere levensstijl, heeft dat dus ook een positief effect op dat van jou. Dat kan al zijn doordat ze geen toetje neemt als je samen uit eten gaat of doordat ze met je wil gaan wandelen in plaats van ergens koffie met gebak eten. Onbewust ga je je ook meer zoals zij gedragen en verander je dus ook je eigen levensstijl. Heb jij een vriendin die gezonder is gaan leven? Zie het als een kans en spreek extra vaak met haar af. Haar gezonde gewoonten helpen jou gezonder te leven.

 

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp