Toen het me 6 jaar geleden eindelijk lukte om 15 kilo af te vallen en ze eraf te houden, zeiden mensen vaak tegen me: “Wat knap dat je het helemaal zelf hebt gedaan!”. Lekker voor mijn ego natuurlijk, want ik was ook trots op mezelf. Maar is er ooit iemand geweest die het niet zelf heeft gedaan? Bestaat ‘de makkelijke weg’ eigenlijk wel? En wat is de makkelijkste weg?

Bijvoorbeeld een maagverkleining. Ik ken wat mensen die er een gehad hebben en geloof me: het is misschien wel een van de moeilijkste wegen. Na een lang voorbereidingstraject en gesprekken met een psycholoog, onderga je een zware operatie. De pijn daarna is niet te beschrijven en vervolgens mag je een tijdje alleen maar vloeibaar ‘eten’. Als je een keer teveel eet, word je ziek (en niet zo’n beetje ook). Bovendien moet je een hoop voedingssupplementen slikken en dan nog krijgt je lijf niet genoeg binnen. En je mag een uur voor en na het eten niet drinken. Dat betekent dus dat je je dag strakker moet plannen dan het Japanse openbaar vervoer. Bovendien werkt het niet even goed bij iedereen. Garanties bestaan niet. En als je wel bent afgevallen moet je alsnog een nieuwe levensstijl aanleren om op gewicht te blijven. Makkelijke weg? Niet zelf gedaan? Niet bepaald!

Lijdensweg
En dan het volgen van een dieet. Jezelf tijdelijk koolhydraten ontzeggen, dingen eten die je niet per se het lekkerst vindt, maar waar je nou eenmaal mee afvalt. Of leven op shakes en maaltijdrepen. Ik heb het allemaal gedaan. En elke keer werd ik meer en meer geobsedeerd door eten en elke keer was mijn motivatie alleen maar afhankelijk van het resultaat. ‘Niet afgevallen? Zie je wel dat ik het niet kan, laat maar!’ ‘Wel afgevallen? Yes, nu ga ik nóg minder eten!’ Ook emotioneel een rollercoaster dus. En ook dit ‘helemaal zelf gedaan’. Makkelijk? Eerder een lijdensweg.

Lekker borrelen
Toen ik me 6 jaar geleden realiseerde wat ik mezelf had aangedaan en welk voorbeeld ik mijn dochters gaf, besloot ik het anders te gaan doen. Ik was niet langer mijn eigen slachtoffer en nam het heft in eigen hand. Dat was zo’n lekker gevoel. Al voordat de kilo’s er vanaf gingen, voelde ik me lichter. Ik besloot mezelf niet langer tekort te doen en at juist de dingen die ik lekker vind. Alleen dan wat minder. Een stukje chocolade bij de thee. Een lekker wijntje met een borrelplankje. Ineens mocht ik van alles van mezelf. En lukte het me om toch af te vallen. Ik heb het zelf gedaan, maar dat betekent niet dat ik geen hulp heb gekregen. Ook jij hoeft het niet alleen te doen. Met mijn online programma’s ‘Lichter Leven in 5 maanden’ en ‘Blijvend de knop om in 5 weken’ doen we het samen. Kies samen met mij voor de makkelijkste weg.

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp