Stoppen met roken is niet makkelijk. Het verschil met afvallen is dat je sigaretten uit je leven kunt bannen, eten niet. Stoppen met eten zit er nou eenmaal niet in. Ik heb een tip voor mensen die blijvend willen afvallen die ook nuttig is voor rokers.

De naam Stoptober is natuurlijk leuk gevonden en ik vind het mooi dat zoveel mensen elk jaar meedoen aan de actie. Ik geloof er ook in dat het helpt om zoiets samen te doen (daarom heb ik mijn Blijvend de knop om in 5 weken programma zo ingericht dat de deelnemers elkaar steunen als ze dat willen). Maar er is een groot probleem met stoppen met iets: als je iets niet meer mag van jezelf, dan verlang je er alleen maar meer naar. Toen ik niet mocht drinken omdat ik zwanger was, had ik in de ochtend al trek in wijn, terwijl ik normaal geen grote drinker ben. Gelukkig was mijn motivatie groot genoeg om het vol te houden natuurlijk. Daar waar je mee wilt stoppen, ben je op gefocust.

‘My precious!’
Dat gebeurt ook als je van jezelf geen lekkere dingen meer mag eten. Geen koolhydraten? Dan verlang ik des te meer naar brood, pasta en zoete dingen. Geen vet? Dan wil ik gebakken eieren met spek, friet met mayonaise, kaas, worst en roomboter op mijn brood. Geen alcohol? Dan heb ik om 10 uur ’s morgens al zin in wijn. En voor roken geldt het ook. Wil je ermee stoppen? Dan denk je de hele dag aan sigaretten. Net als Gollem toen hij zijn ‘precious’ kwijtraakte.

Wat wil je wél?
Het werkt beter om te bedenken wat je wél wilt. Stoppen met roken is geen handig doel. Beter werkt: gezonde lucht inademen en mijn conditie verbeteren. En ook niet: geen chocolade meer eten, wel: gezonder eten. Nog een nadeel van stoppen met roken of snoepen is dat als je een keer toch voor de bijl gaat (en geloof me: meestal gebeurt dat wel een keer), je poging per definitie mislukt is en je geneigd bent om op te geven. Als je doel is om frissere lucht in te ademen, je conditie te verbeteren of gezonder te eten, is dat niet zo. Als je 1 sigaret rookt in plaats van 10 op een dag, dan heb je je doel nog steeds gehaald. En als je 1 stukje chocolade eet in plaats van een hele reep ook. Dat is makkelijker vol te houden. En dat werkt op de lange termijn.

Blijvend de knop om in 5 weken voor de eerste 25 deelnemers slechts € 35
Wil jij ook blijvend afvallen? Wil je starten met gezonder leven, met werken aan je nieuwe zelf? Zet nu ook Blijvend de knop om in 5 weken. Inmiddels zijn de eerste 5 deelnemers gestart, zij lopen als een paar weken voor en delen hun ervaringen met elkaar in de besloten Facebook community. Alleen voor de eerste 25 deelnemers geldt het bodemtarief van € 35, daarna gaat de prijs omhoog. Wees er dus snel bij. Jouw nieuwe ‘ik’ van over 5 weken zal je dankbaar zijn als je nu start.

Klik hier voor meer informatie

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp