Mensen die mij pas een paar jaar kennen, kunnen zich er niets bij voorstellen dat ik ooit te zwaar was. Daarom zoek ik weleens naar foto’s uit de oude doos. Best lastig te vinden, want ik ging liever niet op de foto. Veel te confronterend. Dus een foto in badpak uit die tijd is helemaal bijzonder. Ik sta een soort van glimlachend op de foto, maar het is meer een gevalletje ‘ze huilt maar ze lacht’. Ik vertel je hoe ik juist door een heftige gebeurtenis heb geleerd om uit liefde voor mezelf te zorgen.

Toen mijn jongste dochter 3 maanden oud was, ontdekten we dat ze diverse hartafwijkingen had, met 5 maanden onderging ze een openhartoperatie. In deze spannende en zware tijd brak het me extra op dat ik niet lekker in mijn vel zat en niet goed voor mijn lijf zorgde. Toen mijn dochter in het ziekenhuis lag, ging ik door mijn rug. Dat gebeurde vaker, want ik was gewoon behoorlijk te zwaar. In een hoek van 90 graden strompelde ik tussen het Ronald McDonaldshuis en het ziekenhuis. Mijn dochter lag aan allerlei slangen, dus haar uit bed tillen was al lastig en eng, laat staan als je niet eens rechtop kunt staan.

Gelukkig en vrij
Vroeger waren lastige tijden voor mij reden om nog slechter voor mezelf te gaan zorgen. In het ziekenhuis bij mijn dochter die vocht voor haar leven, realiseerde ik me ‘the hard way’ dat ik er niet helemaal voor mijn dochter kon zijn. Ik was er niet eens voor mezelf. En gaf een totaal verkeerd voorbeeld aan mijn dochters. Elke ouder wil dat zijn kinderen opgroeien tot gezonde en gelukkige mensen. Dat ze relaxed met eten omgaan en lekker in hun vel zitten. Dat leren ze niet doordat je het tegen ze zegt. Maar alleen van een moeder die het goede voorbeeld geeft. Die ze leert om met liefde over zichzelf te praten en naar zichzelf te kijken in de spiegel. Die gezond eet en geniet van de snoepmomentjes, die zich gelukkig en vrij voelt en tijd voor zichzelf neemt. En die trots is op zichzelf en haar lichaam. Die vrouw staat naast de ongelukkige vrouw in het badpak. En met haar zitten ook haar dochters lekkerder in hun vel.

Vullen i.p.v. voelen
De vrouw in het badpak kende maar 2 manieren om met eten om te gaan: diëten, waarbij ze zichzelf al het lekkers ontzegde en er alleen maar meer door geobsedeerd werd. Of oogkleppen op en alles eten wat los en vast zat, gewoon om te vullen. En daar zat het probleem: ik vulde mezelf om maar niet te hoeven voelen. Eten diende als afleiding, als troost, als straf en als beloning. Maar nooit om mezelf te voeden of gewoon om van te genieten.

Modder niet alleen aan!
6 jaar geleden ontdekte ik welke pijn ik wegstopte door te eten, wat ik al die tijd niet had willen voelen. De emoties kwamen los. Dat klinkt heftig, maar het jarenlang wegstoppen ervan was nog veel heftiger. Mijn praktijkervaring gecombineerd met mijn coachopleidingen heb ik in mijn online programma’s gestopt. Lichter Leven in 5 maanden, een programma dat je helpt te ontdekken waarom je teveel eet, wat je niet wilt voelen en dat je leert je patronen te doorbreken. Dit programma had ik 10 jaar geleden goed kunnen gebruiken. Dat had mijn weg naar een Lichter gelukkiger leven een stuk makkelijker en korter gemaakt. En voor degenen die vooral praktische handvatten kunnen gebruiken om Blijvend de knop om te zetten, ontwikkelde ik een 5 weken cursus. Deze doorloop ik zelf af en toe nog om weer even ‘back on track’ te komen.

Waar sta jij over 5 weken of 5 maanden? Start vandaag nog met je nieuwe leven.

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp