5 weken in lockdown!! Op de foto hierboven zie je mijn charmante reactie op het nieuws. Word jij er ook een beetje down van? Nu de dagen zo kort lijken, heb ik er extra moeite mee. Hoe komen we die donkere dagen thuis door zonder weer terug te vallen in snoepen en snaaien? Ik heb 5 tips voor je zodat je de komende 5 weken ook nog eens nuttig besteedt.

1. Leer vertragen
Neem voor alles wat je doet uitgebreid de tijd. Ga 2 uur in bad (en vul tussendoor lekker aan met heet water). Tafel (thuis natuurlijk) lekker lang na. Ga lekker wandelen en sta dan ook eens stil en neem je omgeving in je op. Mediteer, bel die vriend(in) eens die je al lang niet gesproken hebt, bak een taart of knutsel een kijkdoos/kerststukje met je kinderen of verveel je gewoon. Goed voor je creativiteit en je rust lekker uit.
Waarom dit werkt tegen overeten: je leert zo luisteren naar je lichaam en je gevoel en je rust uit. Veel overeten wordt veroorzaakt door vermoeidheid en slaapgebrek. En doordat we hebben afgeleerd om naar de signalen van ons lichaam te luisteren. 

2. Probeer nieuwe dingen
Zoek nieuwe recepten op of koop ingrediënten die je normaal niet gebruikt, doe mee met een online dansles, verf je muur in een andere kleur (als je aan verf kunt komen) of organiseer een kerstquiz. 
Waarom dit werkt tegen overeten: nieuwe dingen proberen doorbreekt je standaard patronen. Je legt nieuwe paden aan in je hoofd waardoor het ook makkelijker is om je eetpatroon te veranderen. Zo omzeil je bijvoorbeeld ook je lastige snaaimomenten. 

3. Doe iets voor een ander
Doe boodschappen voor iemand die in de zorg werkt en daar zelf geen tijd voor heeft. Nodig je eenzame buurvrouw uit voor een borreltje (of voor de koffie, een kerstbrunch of een wandeling). Breng een kerstpakketje naar iemand die het financieel moeilijk heeft of neem weer eens de tijd om kerstkaarten te sturen. 
Waarom dit werkt tegen overeten: iets doen voor een ander geeft voldoening. Veel emotie-eten komt juist voort uit een onvoldaan gevoel, vaak omschreven als verveling of een leeg gevoel. 

4. Buiten bewegen
Wist je dat veel mensen met een winterdepressie een tekort aan vitamine D hebben? Het is nog niet bekend of ze depressief zijn door dat tekort of dat het tekort veroorzaakt wordt door de depressie (depressieve mensen komen over het algemeen minder buiten). Vitamine D komen we echter allemaal tekort in de winter. Ook beweging helpt door de aanmaak van geluk hormonen. Dus ga naar buiten en slik extra vitamine D! 
Waarom dit werkt tegen overeten: depressieve gevoelens leiden voor veel mensen tot overeten. Als jij je gelukkig voelt, kun je de hele wereld aan en houd je je makkelijker aan je voornemens.

5. Leer iets nieuws
Volg (online) een cursus. Zo leer je bijvoorbeeld een nieuwe taal, een muziekinstrument spelen of werk je aan je ontwikkeling. 
Waarom dit werkt tegen overeten: iets nieuws leren geeft voldoening, nieuwe energie én doorbreekt bestaande patronen.

Bonustip: zet in 5 weken Blijvend de knop om voor slechts € 35 
Of je kiest ervoor de komende 5 weken voor eens en voor altijd de beroemde knop om te zetten. Om eindelijk blijvend af te vallen. Waarom zou je wachten op het nieuwe jaar om jouw nieuwe leven te beginnen? Wil je starten met gezonder leven, met werken aan je nieuwe zelf? Stel je voor dat je lekker in je vel het nieuwe jaar in gaat. Dan kun jij alles aan dat op je pad komt. Zet daarom nú al Blijvend de knop om in 5 weken. 

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp