Op dit moment lees ik een boek over voeding en welvaartsziekten. Het geeft inzicht in welke voeding nou echt gezond voor je is en haalt alles wat je daarover denkt te weten overhoop. Kennis over gezonde voeding is goed. Maar in eerste instantie had het op mij niet zo’n positieve uitwerking.

Eerst even over het boek: Voeding en welvaartsziekten, de fabel van het foute vet en andere sprookjes over ‘gezond eten’, van ir. Marijke Samsom. De schrijfster van het boek is expert op het gebied van voeding, gezondheid en wetenschap. Op basis van heel veel wetenschappelijk onderzoek vertelt ze welke bewijzen er zijn voor stellingen als ‘verzadigd vet veroorzaakt hart-en vaatziekten’ en aanbevelingen als ‘eet minimaal 2 stuks fruit per dag’. Ook doet ze een boekje open over hoe resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden gemanipuleerd op aandringen van de voedingsindustrie die die onderzoeken financiert. It’s all about the money. Het Voedingscentrum en de Hartstichting (die gesponsord worden door diezelfde voedingsindustrie) krijgen een draai om de oren. Een aanrader! En onbegrijpelijk dat dit boek tot nu toe niet op meer aandacht kon rekenen in de media.

Eet verzadigd vet!
In het kort adviseert het boek om zoveel mogelijk koolhydraten te mijden, overgewicht is een teken dat je teveel koolhydraten binnen krijgt. Verzadigde vetten kun je zoveel eten als je wilt, koolhydraten niet. Je lijf zet koolhydraten namelijk om in suiker en vervolgens in vet. Vet kan je lichaam niet omzetten in lichaamsvet. Dus als je af wilt vallen: eet voornamelijk (verzadigd) vet, aangevuld met eiwitten en maar een klein beetje koolhydraten. Verzadigde vetten zijn goed voor je, ze beschermen je zelfs tegen kanker en hart- en vaatziekten. Meervoudige onverzadigde vetzuren doen het tegenovergestelde.

2 kilo erbij
En dan het effect dat het boek en al die kennis over gezond eten onbedoeld op mij had: 2 kilo erbij! Gelukkig heb ik geen overgewicht meer (en ook met die 2 kilo erbij niet), maar ik wilde het toch eens proberen, gewoon voor mijn gezondheid. Ontbijten met in roomboter gebakken eieren met spek, de eerste 3 keer heerlijk. Zo weinig mogelijk brood en crackers en normaal avondeten. En dan nog kwam ik aan veel teveel koolhydraten. We eten tegenwoordig bijna niets anders. De wetenschap is niet het probleem, maar ik bleek niet in staat om me eraan te houden. Door de hele dag door voornamelijk vetten en eiwitten te eten en geen koolhydraten, snakte mijn lichaam er zo naar dat ik ‘s avonds veel meer chocolade en chips ging eten dan ik normaal doe. Ik ging compenseren. Waar het me normaal gesproken lukt om dat soort dingen met mate te eten, ging ik nu volledig overboord.

Dieetdenkmonster
En dat is dieetdenken: ‘ik mag geen koolhydraten’, ‘ik mag geen yoghurt met muesli’, ‘ik mag geen suiker’, ‘ik moet ontbijten met gebakken eieren’. Ook dit keer had het monster zich goed vermomd als de ‘doe het voor je gezondheid’ adviseur. Maar uiteindelijk heb ik hem ontmaskerd als het ‘dieetdenkmonster’ dat mij van alles verbiedt en oplegt. Waardoor ik alles perfect probeer te doen, wat natuurlijk niet kan en door het ‘mislukken’ uit frustratie nog meer verkeerde keuzes maak.

Andere keuzes op kleine schaal
Gelukkig ben ik er op tijd bij. Ik vind het boek nog steeds verhelderend en maak nu op kleine schaal andere keuzes. Bijvoorbeeld vitamine K2 in combinatie met vitamine D slikken, bakken in roomboter, frituren in ossewit, als ik er zin in heb ontbijten met gebakken eieren met spek, in plaats van chips een stukje kaas bij de wijn, iets minder fruit eten en iets meer groenten. En daarnaast gewoon genieten van een stuk chocolade en een chipje als ik daar zin in heb. En alles met mate en met veel minder ongezonde druk. Door mijn dieetdenkmonster te promoveren tot (geestelijke) gezondheidsadviseur lukt dat weer.

Ook fijn trouwens voor mijn man en kinderen dat ik weer ‘normaal’ doe en we gewoon weer pannenkoeken en friet kunnen eten als we daar zin in hebben. 😉

 

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp