6x mindful eten

 

6 tips om mindful te eten zodat je uiteindelijk meer geniet en minder eet.

 

 1. Koppel eten los van andere activiteiten
  Wanneer je gewend bent om voor de tv te eten, dan krijg je op den duur vanzelf trek zodra je de afstandsbediening al pakt. Door eten los te koppelen van andere activiteiten, kom je minder snel in de verleiding.
 2. Breng je aandacht naar het NU
  Een duidelijk begin voor het eten in de vorm van een ritueel helpt je om in het hier en nu te zijn. Volg bijvoorbeeld bewust je ademhaling of zorg voor een moment van stilte voor het eten.
 3. Maak er wat gezelligs van. Ruim op, steek kaarsjes aan, pak je mooie servies uit de kast, zet een muziekje op. Maak het gezellig als je gaat eten, zo geniet je des te meer.
 4. Benut al je zintuigen
  Wacht bij de eerste hap even voordat je begint met kauwen. Neem de smaak waar alsof je het voor het eerst proeft en zet al je zintuigen op scherp. Wat je ruik je? Hoe ziet het eruit? En wat hoor je?
 5. Eet langzaam en kauw goed
  Bewust kleine hapjes nemen en daar goed op kauwen helpt om het eten beter te proeven en langzamer te eten. Hierdoor heb je ook eerder een verzadigingsgevoel. Kauw elke hap totdat het eten in je mond vloeibaar is. Dat is goed voor je spijsvertering en er komt meer smaak vrij. Probeer tijdens het proeven, kauwen en slikken vooral je aandacht bij je tong te houden. Een andere manier om langzamer te eten is om je bestek neer te leggen tussen twee hapjes.
 6. Vraag jezelf wat voor honger je hebt
  Wacht even voordat je wilt gaan eten en stel jezelf de vraag: Waarom wil ik eten? Er zijn namelijk verschillende soorten honger. Zo heb je naast maaghonger bijvoorbeeld ook neushonger, ooghonger, mondhonger, hoofdhonger en emotionele honger. Die laatste twee spelen meestal de hoofdrol.

Doe de GRATIS TEST om erachter te komen in hoeverre jij een emotie-eter bent.

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp