Oefening: hoe zorg ik beter voor mezelf?

 

Dit is een mooie oefening om meer inzicht te krijgen in hoeveel je van jezelf houdt en hoe goed je voor jezelf zorgt. Pas op: de uitkomst kan best confronterend zijn. Het begint met de vraag: hoe goed zorg jij voor je kinderen? En als je geen kinderen hebt: hoe goed zou je voor ze zorgen als je ze had?

Pak er een pen en papier bij en zet eens op een rij wat je allemaal voor je kinderen doet (of zou doen). Bijvoorbeeld: ’s nachts uit je bed komen om ze te troosten als ze een nachtmerrie hebben gehad, je wekker om 7.00 uur zetten op zaterdagochtend voor een voetbalwedstrijd, spullen achter ze opruimen, gezond voor ze koken en sowieso zorgen dat ze gezond (leren) eten, ze troosten als ze vallen en ze leren op te staan, hun kamer mooi inrichten, opbouwend met ze praten om ze zelfvertrouwen mee te geven, mild voor ze zijn als ze een foutje maken zodat ze ervan leren, zeggen dat je trots op ze bent gewoon om wie ze zijn, mooie kleren voor ze kopen, ze extra verwennen op hun verjaardag/met Sinterklaas/Kerst. Je kunt vast nog veel meer verzinnen.

En zet daarna bovenaan de kolom naast je kind je eigen naam. En zet dan in die rij achter alles wat je voor je kind doet een kruisje bij alles wat je ook voor jezelf doet of zou doen. Bijvoorbeeld: zeggen dat je trots op ze bent of gezond (leren) eten. Doe je dat ook voor jezelf? Tel nu alles op wat je voor je kind doet en tel de kruisjes onder je eigen naam. Hoeveel verschil zit daartussen?

Het verschil zou 0 moeten zijn, maar dat is het voor de meeste vrouwen niet. De meesten van ons hebben wel geleerd om voor anderen te zorgen, maar niet voor onszelf. En dáár gaat het volgens mij nou net om: ‘zorg vanuit liefde voor jezelf’. Zorgen voor anderen vanuit liefde kun je namelijk pas écht als je eerst leert van jezelf te houden en voor jezelf te zorgen. Pas op het moment dat het verschil 0 is, kun je zeggen dat je echt van jezelf houdt. Je kunt er pas echt voor anderen zijn als je er voor jezelf bent.

Wil je écht blijvend de knop om zetten? Zodat je weer helemaal lekker in je vel zit terwijl je geniet van het leven en van lekker eten? Zonder het gedoe dat diëten met zich meebrengt? Volg dan het online programma ‘Blijvend de knop om in 5 weken’. Dan hoef jij nooit meer op dieet.

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp