Aanpak

 

Kinderen, baan of onderneming, relatie, sociaal leven, kinderen, boodschappen doen, sporten, huishouden, feestje organiseren, kinderen, koken, traktaties regelen, sex/Netflixen (streep door wat niet van toepassing is;-)), ouderavond, cadeautjes regelen, nog meer Netflixen (toch?) en eeeuh, o ja: kinderen. Wees eens eerlijk: met alle ballen die jij in de lucht houdt, alle petten die jij op hebt, hoeveel tijd heb jij nog over voor jezelf? En voor je relatie met je partner en vrienden? Geniet jij echt van het moederschap? Is het wat je je er van tevoren van had voorgesteld? En nee: jouw antwoord zegt níks over jouw liefde voor je kinderen. Natúúrlijk houd je van ze. Maar jij bent er ook nog, toch? Kun jij alleen nog maar dromen van lekker een boek lezen in de tuin, een wandeling maken, lunchen met vriendinnen, een potje voetbal met de kinderen zonder dat je buiten adem bent, lekker in je vel zitten, genieten van gezond eten, ontspannen leuke kleren passen en kunnen kopen omdat het geweldig staat (en niet alleen omdat het past)? Stop met dromen en ga het doen!

 

Volgens mij ben jij niet dom, toch? Waarschijnlijk heb je de meeste diëten wel geprobeerd en daarvoor de meest ingewikkelde recepten gekookt. Jezelf koolhydraten, vetten of andere voedingsstoffen ontzegd. Jij weet echt wel wat je ongeveer op een dag kunt eten zonder aan te komen of zelfs om af te vallen. Ik ga je dus niet vertellen wat je moet eten, hoeveel en wanneer. Jij bent jouw beste diëtist. Maar een diëtist heb je niet nodig, want diëten zijn symptoombestrijders en lossen je probleem niet op. In mijn programma kom je erachter welke oorzaken jouw eetgedrag heeft. Welke emoties onderdruk je door teveel te eten? Op welke vlakken doe je jezelf tekort? En hoe passen gezonde gelukkige gewoontes in jouw drukke leven? Daar gaan we mee aan de slag. Ik beloof je geen quick fix, je gaat met liefde aan de slag met jezelf. Gun jezelf dit cadeau zodat je weer kunt genieten van alles wat het leven te bieden heeft. 

 

Met elkaar

Ik geloof dat je samen verder komt dan alleen. Daarom ben je als je een van mijn programma’s volgt automatisch lid van mijn Facebook community. Hier deel je ervaringen en steun je elkaar. En als je het complete Lichter Leven programma volgt krijg je er 2 telefonische pepgesprekken bij op het moment dat jij dat nodig hebt. 

 

Discipline

Het grootste misverstand over gezonde, slanke, ontspannen en gelukkige mensen is dat ze meer discipline hebben dan ploeterende, gestreste mensen met overgewicht. Juist mensen die het ene dieet na het andere hebben gevolgd, die er altijd zijn voor hun kinderen én hun werk (wat niet kan natuurlijk), beschikken over enorm veel discipline. Ze kunnen zich immers wekenlang, soms zelfs maandenlang, lekker eten ontzeggen en zichzelf totaal wegcijferen voor hun kinderen. Dat doen gezonde en gelukkige mensen je niet na. Omdat ze dat niet willen. Gezond zijn en lekker in je vel zitten gaan om kiezen voor de lange termijn. Als je eten kunt zien als bron van genot in plaats van een vlucht of iets slechts, dan maak je bewuste keuzes en ben je geen slachtoffer meer. Op het moment dat je ervoor kiest iets niet te eten omdat je slank wilt zijn, dan voel je je sterk. En dat houd je niet vol op discipline, dat houd je alleen vol als je een bevredigend leven leidt. Als je aan je eigen behoeftes tegemoet komt. Dat is niet egoïstisch, maar noodzakelijk. Als je er écht voor je kinderen wilt zijn, zorg dan dat je er eerst voor jezelf bent. 

Tijdens het Lichter Leven programma ga je in 5 stappen van:

 • ongemakkelijk naar lekker in je vel
 • leeg naar voldaan
 • slachtoffer naar manager van je eigen leven
 • verdriet en frustratie naar geluk
 • gestrest ontspannen
 • zelfkwelling naar zelfliefde
 • te zwaar naar slank 

Mijn verhaal

Jarenlang heb ik geworsteld met stress, eten en mijn gewicht. Altijd was ik zo’n 15 tot 20 kilo te zwaar en verstopte ik mezelf, ik voelde me bijna altijd gehaast en gestrest en ik sliep slecht dus voelde me altijd moe. Het moederschap vond ik overweldigend, ik wilde een perfecte moeder zijn en ging eraan onderdoor. En was daardoor juist helemaal geen leuke moeder. Ik kende maar twee manieren om met eten om te gaan: mijn ogen ervoor sluiten en alles eten wat los en vast zat of ik ging streng op dieet en ontzegde mezelf veel. Elke keer was dat gedoemd te mislukken waardoor ik me steeds meer een mislukkeling ging voelen. Op korte termijn onderdrukte ik mijn pijn door teveel te eten en maar door te gaan. En dit hield ik in stand door steeds tegen mezelf te zeggen: ‘ik ben nou eenmaal een levensgenieter’, ‘ik heb nou eenmaal dit lijf dat niet goed werkt’, ‘ik heb helaas geen ouders die me kunnen helpen met mijn kinderen’ en ‘over … jaar wordt het makkelijker, nu even doorbijten’. Maar op de lange termijn werd ik alleen maar zwaarder, ongelukkiger en had ik de ene ‘kwaal’ na de andere.  Terwijl het leven dat ik zou willen leiden op me wachtte, bleef ik alles uitstellen totdat ik ‘stressvrij, slank en gelukkig’ zou zijn. Ik voelde me een dikke mislukking als moeder. Die haar kinderen liep op te jutten ‘s morgens, die zichzelf volpropte ‘s avonds op de bank als de kinderen eindelijk op bed lagen en die maar bleef wachten totdat de externe factoren veranderden. Maar ja: er is altijd wat, het leven gaat gewoon door terwijl je wacht op geluk. En ondertussen vergat ik te genieten van mijn kinderen, terwijl ze zo bizar snel groot worden. Wat zonde van die tijd die maar zo kort duurt. 

En toen werden de omstandigheden nog moeilijker: mijn jongste dochter bleek een aantal aangeboren hartafwijkingen te hebben. Na ruim 2 maanden wachten waarin we niet wisten of ze dit ging overleven, onderging ze een zware en spannende open hart operatie. De tijd na de operatie was ook spannend en ik strompelde in een hoek van 90 graden door het ziekenhuis heen en weer tussen mijn dochter die aan de slangen lag en het Ronald McDonaldshuis. Toen drong het tot me door: het leven blijft dit soort omstandigheden toch wel op me afvuren (waarom niet, dat doet het bij iedereen), ik kan ervoor kiezen om er letterlijk onder gebukt te gaan, óf ik kan kiezen voor mezelf. Ik kon letterlijk niet voor mijn kind zorgen omdat ik niet voor mezelf zorgde. Kon haar niet oppakken uit haar bedje, niet de hele tijd naast haar zitten door de pijn in mijn rug. En bovendien: wat voor voorbeeld gaf ik mijn meiden? Door mijn lijf steeds af te straffen, door hatelijk over mezelf te praten, door niet te zien wat een geweldig functionerend lijf ik juist heb. Het is me al die jaren blijven dragen, hoe slecht ik het ook behandelde. Auch, dat besef was best pijnlijk. Toen, daar in dat ziekenhuis besloot ik (en ‘pardon my words’): ‘Nu ga ik gvd voor mezelf zorgen!’.      

De knop ging om

Dus de beroemde ‘knop’ ging om. Ik maakte me zorgen om het voorbeeld dat ik mijn dochters gaf. Kinderen doen immers niet wat jij zegt, maar volgen jouw voorbeeld. Dat zou betekenen dat een leven vol stress en strijd op ze wacht. Dat motiveerde me om het anders te gaan doen. Afvallen leek ineens vanzelf te gaan toen ik het heft in eigen hand nam en leerde hoe ik meer rust kon ervaren in mijn drukke leven. Ik leerde dat het geheim van geluk niet ligt in slank zijn. Liefde voor jezelf is onvoorwaardelijk en niet afhankelijk van je gewicht. Pas toen ik mezelf onvoorwaardelijk ging steunen en ook mijn mindere kanten omarmde, leerde ik goed voor mezelf te zorgen. De kilo’s waren ineens bijzaak geworden, maar gingen er wel af. Nooit eerder heb ik zo genoten van het leven en lekker eten hoort daarbij. En nu ben ik al een paar jaar gelukkig, slank (geen fotomodel, maar gewoon lekker in mijn vel), nog steeds druk met mijn werk en het Lichtende voorbeeld voor mijn dochters. Nu laat ik ze elke dag zien hoe ze ontspannen en gezond in het leven kunnen staan en hoe ze kunnen genieten van eten, gezelschap, me-time, bewegen. Gewoon door mijn leven lichter te maken. Door voor mezelf te kiezen, ben ik geen perfecte moeder, maar wel een gelukkige die het goede voorbeeld geeft. 

Nu ik weet hoe leuk en makkelijk het leven en genieten van eten kunnen zijn, wil ik anderen helpen met hun weg daarnaartoe. Ik wil dat alle moeders van Nederland lekker in hun vel zitten. Als iedereen een ontspannen, gelukkige moeder heeft, groeien we uiteindelijk allemaal zo op. Daarom ontwikkelde ik het Lichter Leven programma. Want als ik het kan, kan iedereen het: ook jij! ‘Ik heb daarvoor niet genoeg discipline’, ‘ik ben nou eenmaal een stresskip’, ‘Ik heb nou eenmaal aanleg om makkelijk aan te komen’ of ‘Ik heb daar een veel te druk leven voor’, denk je misschien. Allemaal fabels die ook ik bijna mijn hele leven geloofd heb. Maar discipline en aanleg hebben er niks mee te maken! Het is tijd om jezelf prioriteit te geven, want alleen door dat te doen kun je een leuk en ontspannen leven leiden. Leer naar je lichaam en je gevoel luisteren. Het is tijd om te gaan stralen en in vrijheid te leven en moederen, want je hebt maar één leven. Het is jouw tijd!

Ik ben Sandy en het is mijn missie dat alle moeders in Nederland leren vanuit liefde te zorgen voor zichzelf. Door ons voorbeeld groeien onze kinderen op tot gelukkige mensen die vanuit liefde zorgen voor zichzelf en de mensen van wie ze houden.

Doe je mee?

En verder:

 • Ben ik geboren in 1977 in Laren
  Woon ik samen met mijn man en 2 prachtige dochters in Bergen op Zoom
 • Werk ik ook parttime als communicatieadviseur bij IMW Breda www.imwbreda.nl , een organisatie voor maatschappelijk werk  
 • Heb ik de volgende opleidingen gevolgd (en nog talloze cursussen):
  o Tekst & Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg
  o Beroepsopleiding tot coach practitioner bij Alba Academie
  o ‘Uit de ban van emotie-eten’ bij Artiva

 

× Stel hier jouw vraag via WhatsApp